Marcel Ciolacu: Este vital să ne SUSȚINEM industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul țării noastre

Publicat: 17/10/2024, 10:16
Actualizat: 17/10/2024, 14:04

Premierul Marcel Ciolacu, prezent joi la Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile, organizat de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România, a declarat că: ,,planul nostru de Reindustrializare a Economiei, pe care ne pregătim să îl lansăm, vine să susțină această industrie strategică a țării. Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie și inovație în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani.”

Premierul a menționat la începutul intervenției sale că: ,,Industria auto românească a demonstrat, de-a lungul anilor, o capacitate extraordinară de adaptare și inovare. Iar astăzi suntem aici pentru a celebra aceste realizări și pentru a discuta despre viitorul sustenabil al mobilității.”

,,În acest context, cred că planul nostru de Reindustrializare a Economiei, pe care ne pregătim să îl lansăm, vine să susțină această industrie strategică a țării. Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie și inovație în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani. Ne propunem să atragem investiții semnificative în sectorul auto, să dezvoltăm infrastructura necesară și să susținem cercetarea și dezvoltarea în domeniul vehiculelor electrice și autonome.”, a mai precizat șeful Guvernului.

Este vital să ne susținem industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul țării noastre și are un rol crucial în volumul exporturilor României. În 2024, producția de automobile a crescut spectaculos, cu peste 600.000 de unități produse anual de uzinele Dacia și Ford Otosan. Aceste realizări nu doar că susțin economia națională, dar și poziționează România ca un jucător important pe piața auto europeană.

Rezultatele programului Rabla

Șeful Guvernului a mai precizat că: ,,Evident, vrem să sprijinim procesul de modernizare a acestui sector și a tendinței de electrificare a producției de autoturisme. Un exemplu de măsură cu un mare succes este programul „Rabla”, care a avut un impact major asupra înnoirii parcului auto național. Prin acest program, am reușit să scoatem din circulație mii de vehicule vechi și poluante, înlocuindu-le cu modele noi, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul. În 2024, ne așteptăm ca vânzările de autoturisme electrificate să crească cu peste 24%, iar cele de autoturisme pur electrice să ajungă la o cotă de piață de 13%.”

Marcel Ciolacu a mai menționat că: ,,În încheiere, doresc să reafirm angajamentul României față de proiectele verzi și pentru decarbonarea economiei. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că tranziția către o economie verde nu trebuie să devină o frână în calea dezvoltării economice a țării noastre și a industriei auto în mod special.”

Este esențial să găsim un echilibru între protecția mediului și creșterea economică, astfel încât să asigurăm un viitor prosper și sustenabil pentru toți cetățenii noștri, a mai spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu atrage atenția că: ”Suntem într-un moment de descreştere în care, dacă nu vom interveni, şi în România, dar şi în toată Europa, va duce anul viitor şi peste doi ani, cum am spus, la disponibilizări masive în acest domeniu. Cred că este momentul în care Comisia Europeană trebuie să vină curajos în susţinerea acestei industrii. Am citit şi eu, sunt ferm convins că şi dvs., Programul Draghi, unde este trecut acest lucru, poate nu evidenţiat, dar uităm, şi când vorbim de reindustrializări şi de alte lucruri, uităm că, de fapt, motorul economiilor este industria auto, fiindcă are o dezvoltare pe orizontală fabuloasă. Acest lucru se întâmplă şi în România şi în toate ţările europene.”

Cred că, doamna Vălean, trebuie să găsim comunicarea şi să fiţi liantul între Asociaţia Internaţioanlă, APIA, Guvernul României şi Comisia şi Parlamentul European. E un moment în care toate forţele politice trebuie să înţeleagă că fără industria auto în România economia României se prăbuşeşte, a mai susţinut Ciolacu.

CITEȘTE ȘI

Marcel Ciolacu anunță că de la 1 ianuarie 2025 SALARIUL minim va fi 4.050 de lei. SCUTIRE de taxe pe cei 300 lei

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare...
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar. Dezvăluirile...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din...
Discuția dintre șeful CIA și Putin, când americanii au știut că Rusia va invada Ucraina....
Câți bani au primit eliminații Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, de la Antena 1, pentru...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig uriaş în 10 ani. De ce e...
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marițan au fost găsiți! Unde se află aceștia și ce...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Diana Şoşoacă deschide lista SOS pentru Senat în Bucureşti
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să...
Cântărețul, Chris Brown, bun de plată. Un bărbat îi cere 16 milioane de doari pentru...
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...